Biokol i jord

Visste du att biokol fungerar i alla jordar?

I veckans avsnitt med Anders Stålhand berättar han om hur det fungerar med biokol i jord.

Förbättrad jordstruktur

Biokol fungerar som en mångsidig jordförbättrare som kan förbättra vattenhållning, näringsbevarande, jordstruktur och mikrobiell aktivitet i olika jordtyper. Oavsett om det handlar om sandjordar, lerjordar, siltjordar eller mulljordar, kan biokol bidra till en mer bördig och hållbar jordmiljö

Biokol i sandjordar

När du tillsätter biokol i sandiga jordar ökar vattenhållningsförmågan. Sandjordar dränerar vatten snabbt, men biokol kan hjälpa till att behålla vatten och minska behovet av frekvent vattning. Det blir även en förbättrad näringshållning då biokol kan minska näringsläckage genom att hålla kvar näringsämnen som annars snabbt skulle tvättas bort i sandjordar.

Sandjordar blir mer bördiga och kan stödja ett bredare utbud av växter och får en minskad erosion på grund av förbättrad jordstruktur.

Biokol i lerjordar

Lerjordar tenderar att vara tunga och dåligt dränerade. Biokol förbättrar porositeten och dräneringsförmågan men ökar även luftningen. Den porösa strukturen hos biokol hjälper till att lufta jorden och förbättra rotutvecklingen.

Lerjordar blir lättare att bearbeta och mindre benägna att kompaktera. Växternas rötter får bättre tillgång till syre.

Biokol i siltjordar

Fördelarna med att använda biokol i siltjordar är att du får en balans mellan dränering och vattenhållning men även en förbättrad näringshållning. Siltjordar har måttlig vattenhållningsförmåga och dränering. Biokol kan förbättra både dessa egenskaper utan att kompromissa med någon av dem. Siltjordar kan dra nytta av biokolens förmåga att hålla kvar och släppa ut näringsämnen långsamt.

Med biokol i siltjordar blir jordstrukturen stabilare och får en minskad risk för erosion. Men även en jämnare tillgång till näringsämnen och vatten för växterna.

Biokol i mulljordar

Trots att mulljordar redan är näringsrika, kan biokol förbättra deras struktur och förmåga att hålla kvar vatten. Biokol kan ytterligare öka den redan höga mikrobiella aktiviteten i mulljordar. Effekten av att tillsätta biokol i mulljordar blir ännu mer bördiga och stabila, samt får en förbättrad rotutveckling och växthälsa.

Användning av biokol i jordar

För bästa resultat bör biokol blandas in i jorden i ett jämnt lager. Mängden biokol som behövs varierar beroende på jordtyp och odlingsmål, men en generell riktlinje är att applicera 5-10% biokol av jordens volym. Det är också bra att "ladda" biokolet med näringsämnen innan applicering, till exempel genom att blanda det med kompost eller gödsel, för att säkerställa att det inte initialt drar till sig näringsämnen från jorden.

Här kan du läsa om när farbror grön experimenterar med biokol i jordmaterial på deras takodlingar.